Thursday, October 20

ReSePi Pak Tua utk Diet Saya ;)

umak aiii,, dh bersawang blog saya..kawan-kawan saya semua masih ingat pada saya lagie tak,,,jangan lah tinggalkan saya..uhuk..uhuk (nangis sampai celak pon bersepah)
banyak nak tulis sebenarnya,,kes petknode, kes adik agon yang tak suka makanan baru, kes adik rio yang semakin naik beratnya, kes adik dottie yang telah selamat dikembirikan, kes adik daisy yang telah selamat saya togelkan.
bak kata pepatah beribu-ribu lemon...


nak cerita rasa dah jauh ketinggalan,,tak perlah...saya tulis cerita yang terkini jerkla yerk...yang terkini berat badan saya dah mencecah tahap maximum...pakaian dari M telah ke XL.
giler kentang kan,,hebat tak pak tua menjaga saya..sangatlah berkesannnn.
dulu boleh jerk pak tua lambung-lambung saya, pusing-pusingkan saya macam kipass.
tapie sekarang dah tak larat....kekadang saya paksa jugak..panjat badan dia.
sayang bini punya pasal...ikotkan jugak,,,pusing-pusing macam kipas sambil menyanyie dancing queen.
lepas tue pinggang pak tua pun bunyi keokkkk....hihihih..kesiannnn.


kalo saya beli baju , seluar apa aja..pak tua kena ada sebelah..kalo saya beli baju sendirie, pastue bawak balik...n pakai dan dia tak berkenan .
abis baju tue dia sorok, gunting @ bakar lumat2.
haha...tapie kebanyyakkan selera dia mmg mengikut fesyen terkini,,haha.
mengalahkan kita yang perempuan selera dia tue..sbb dia suka baca majalah wanita, nona n tonton berkaitan perempuan....(nak menjaga bini katanya).
takperlah,,sekurang-kurangnya boleh berkongsi info dengan saya..
sampaikan...bendera jepun saya naik bila pon dia tau..sampai dia suruh saya bawa bekalan siap-siap ke opis.

ada sekali saya lupa...mmg dia yang kena beli...dan yang bestt dia tau apa yang bagus di pasaran...hehehhe..tengkiu syg.....betol-betol menjaga saya nampaknya.

ehh..dah jauh tersimpang dari tajuk nampaknya...jalan lurus dah jadik jalan simpang empat....ok kita kembali ke tajuk asal.


(comot giler saya makan kan, kalo saya dah pakai cantik-cantik pak tua langsung tak kasik saya sentuh ice-cream coklat..hehe)

lepas jerk kawin...smakin arie berat saya makin naik...sampaikan satu opis n siapa saja yang nampak terperanjat...sebenarnya saya pon terperanjat seumo idop saya belum lagie badan naik mendadak macam tue...tapie pak tua banyak tolong positifkan pikiran saya..


" b tak kesah sayang macamana, b sayang diri sayang,bukan fizikal, rupa, atau apa saja. sayang gemok macamana pon b tak kesah, b cintakan sayang lebih dari dirie b.cuma b kesian bila sayang susah nak cari baju, nak cari seluar jeans"

saya? haruslah terharu bila laki kita cakap camtue..cuma saya berazam nak kurus sbb sekarang kalo main ngan anak-anak cepat sangat terasa mengah..buat itu ini rasa mcam tak boleh lama-lama, penat saja..pak tua cakap ok..dan ini pula pesannga

" kalo sayang nak kurus..sayang buat betol-betol,,jangan sekejap jerk.sayang kena azam n kuat semangat, jangan buat kijer separuh jalan...kalo tak baik tak yah diet...buat biar nampak kesannya"...(bukan main dia kan...baikk boss saya azam utk berdiet).

untuk itu pak tua banyak menyokong saya..support bini katanya.
kelmarin dia masakkan lempeng cicah sardin, saya tanya jugak dia nak makan apa..dia cakap mulai ari ini, kita makan roti, buah-buah dan banyakkan makan sup.
hehe...ok lah macam tue...dia teman saya berdiet sekali nampaknya ;)
semalam dia buat kebab dan green apple ice blended.
jom saya share kan bersama-sama kawan-kawan..mana tau boleh pakai..boleh kita diet sama-sama.

RESEPI KEBAB DAN ROTI
(1)semalam pak tua guna daging burger sbb tue jerk yang ada kat umah.
- daging burger itu hendaklah di bakar supaya masak dan lembut...
- daging burger itu di lenyek halus-halus.
- kemudian hiris bawang merah n bawang putih..dan tumiskan di atas kuali.
- kemudian masukkan daging burger tadie ke dalam kuali.



daging burger n bawang tadie tue di masukkan n gaul sekalie.
letak sedikit garam dan ajinomoto


- letak sos tiram sedikit..
- kemudian gaulkan..


- kemudian letak sos tomato/ chili..
- gaul-gaulkan.


- sebatikan semuanya....
- pak tua cakap kalo ada lada itam bubuh lada itam sikit...kat umah semalam takde lada itam....huhu.


dan akhirnyaa siappppp utk di makan..
belum tue saya dah ratah sikit-sikit..nyumm..nyummm.

GREEN APPLE ICE BLENDED
OK..kalo ada makanan haruslah ada minuman.


(mat ani mmg peneman setia.huhu)
-apple hijau di cincang-cincang.
-amiklah dalam 3@ 4 biji kalo rasa nak juss yang pekat.


- apple ijau di blender (guna blender biasa pon boleh).
- campurkan sedikit air masak.


(apple tue hiasan jerk, takdelah nak blander skalie.hehe)


- selepas itu blender plak ice ketul yang di dalam peti ais.
- campur sekalie.




taraa..... dah siap,
pak tua cakap makan ala-ala santai cth makan sambil baca suratkhabar ker/ majalah/tengok tv,
sbb bila makan camtue tak lah kita tertumpu pada makanan sangat.
makan sekadar alas perot..lagie sedap makan bersama mayonise.
nyum...nyummm....

cubalah di rumah...insyallah boleh membantu diet kita.
nantie saya kongsi lagie resepi pak tua yerk.
cuma pak tua pesan apa jua yang digunakan hendaklah dalam kuantiti sedikit..sbb tue dia tak kasik saya masak..kalo saya masak..semuanya banyakkkkkkk.huhu.

14 comments:

  1. wah bagusnya dpt suami mcm pak tua ! tlg isteri sediakan makanan..bestnyaaaa!! (nk nanges rase sbb jeles) hahaha

    ReplyDelete
  2. macam sedap je tu kan....tapi tang green apple tu....lemah akak tau..sob sob

    ReplyDelete
  3. hehe...

    smoga lin cepat kurus yer..chaiyok chaiyok!! *yg ckp ni pon 2x5 jer :p

    ReplyDelete
  4. Mat Ani tu pon elok diet sekali... :P

    Alhamdulillah, bestnye dpt hubby sporting... :)

    ReplyDelete
  5. dakcik
    alhamdulillah,,
    ala janganlah jeles-jeles..
    nantie suh adie botak masakkan ehh.
    mestie sedappp

    ReplyDelete
  6. amy
    hehhe..takmo lah lemah-lemah..try lah buat..sedapp tauuu.
    masam-masam manis.
    manis tue letak gula sikitt

    meowmania
    doakan ehh....dah naik mendadak nie..banyak lemak degill sana sinie

    chika
    hehhe..mat ani tue diet tau..kita makan roti dia pon nak makan roti jugak..tapie inti la..hehe

    ReplyDelete
  7. berat naik?
    bahagia la tuuu...:D

    ReplyDelete
  8. Trylah gi jogging...klw ikut mmglah takder masa tp kuatkan semangat... semuga back to normal..Insya Allah

    ReplyDelete
  9. unimeow
    hehhehhe..bahagia sampai lemak pon ikot sama bergembira.
    hehe

    ReplyDelete
  10. kak kim
    tuelah kak..insyaallah..sekarang nie malam main badminton.
    hope kembali normal.

    ReplyDelete
  11. pndai pak tua masak....
    siap pak tua diet sekali..mkn slim lah pak tua nampaknya

    ReplyDelete
  12. hamboihh..tu la punya lama saya tunggu lin update blog sampai naik juling mata. hahhahahha... tak kisah le saiz M ke, XL ke XXXL ke (opsss...) yang penting senang hatiiii... bagus tu nanti share resepi lagi ye. hehhehe.. rindu kat lin & budak2 busuk semuaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  13. azie
    hehheh....a'ah dia diet sekalie.
    tapie tak suka kurus sangat.
    tak beshh nak pelok..hihihii

    ReplyDelete
  14. leeya
    winduuu jugak sama kamu/
    tuelah badan dah jadik tripple dah nie.
    arie-arie ketawa mana tak naik badan.
    hehehe

    ReplyDelete