Thursday, March 14

Nak cantik-cantik utk Suami...auwww!

amboi entry tak menahan.
sapa tak nak cantik kan..walaupon dah beranak pinak.
body tetap kena jaga..yerlah kita nie perempuan.
sana sini lelaki sibuk bercerita..
dah gemok la..anak baru satu...lemak bersepah-sepah.
ikotkan hati malas nak amik port..tapie bila diri sendirie tengok cermin pon nak muntah.
orang yang tgk real lagiela kan.

abie tak kesah langsung..yer sumpah!
tapie kita yang tgk kesian...macam saya nie..tiap kali abie nak belikan baju.
dia sendirie akan pilihkan....saya cuma perlu duduk dalam fitting room.
sambil si asben cari baju berhelai-helai.

bila baju dah dihulur...saya pon cuba.
lalu bersuara " yg,,,tak muat".."yg...punggung tak lepas".."yg...saiz besar lagie ada tak"
yang..yong...yang..yong..haha.
tapie abie nie jenis sabar...1o helai baju yang diambil...satu jerk ok.
kalau saya sendirie yg cari baju mmg ada jerk tak berkenan pada mata dia.
takperla...nak cantik-cantik utk suami kan.
lagiepon dia memang pandai memilih baju berbanding saya...
sekarang nie pon kalau keluar berjalan....baju dia jadi baju saya..haha
dah baju saya semua tak muat..amik kau rasakan!

jadi permulaan pertama...saya mula join kelas swimming.
lagipon saya memang tak pandai swimming...kalau berenang tetiber teringat lemas.
terus takut,,blank...mengelupor la.
ada 4 sessi...rm80..beli baju swimming rm140.
so semuanya dalam 200 lebih..
agak2 tak cukup mintak kat asben...sambil cakap "tak nak bini cantik ker"..haha ayat!


 ini antara rakan-rakan saya.
yerlah..nak berenang..pertama kali mesti nak cari kawan kan.
takde kawan tak syiok...lebih-lebih kawan pon macam kita..
tak reti lagie nak berenang bagai..setakat celop kaki kat air tue memang prolah.

bila dah semua capai kata sepakat..terus beli baju swimming kat cikgu swimming.
saya kan...nak sangat baju jenis sporty...ada skirt tau..comel jerk rasa.
tapie bak kata pepatah " ukur baju di badan sendirie"..
bila pakai jenis sporty hambikkk kau...lemak babat...semua berlumba-lumba nak tunjuk muka.
kita tak segan..tapie kawan yang tengok yang segan..tang punggung...tang dada,,,tang peha.
perghhhh.....kalau imam tgk boleh gugur janggut..haha.
last-last amik muslimah...ok la.simple..corak pon banyak.

tunjuk kat abie...abie cakap "yo-yo jerk"
ceh! takpe..takpe...tgklah nntie...ntah-ntah masuk tv jadi perenang negara satu hari nantie kan.
jadi...jummat lepas mula lah kelas pertama.
cikgu swimming ajar pernafasan, landing, style katak,,dan meluncur.


alhamdulillah..berbekalkan kelas yang hanya sejam setiap hari jumaat jam 1-2ptg.
dan berkat usaha masing-masing nak jadi perenang negara....
kami kini dah bleh berenang...taklah pndai sangat...lagipon baru kelas pertama kan.
banyak lagie nak kena belajar.

 yang bestnya..tak terasa penat pon....jadik ketagih adala.
lagi-lagi bila dah pandai berenang..dalam hati cakap...lorr senang jerk upanya.
haha....dulu bila abie ajar..satu pon tak bleh ikot.
ayat pertama "takuttt lemas".

kini....rasanya dah berkeyakinan sikit...dah tak takut pon.
memuler try apungkan diri dulu..berpaut pada besi kat tepi..
yerlah...takkan terus boleh pandai kot.
pelan-pelan kayuh la kan.



taraaa......tgk dah bleh nak kuak katak bagai.
pasnie bleh ajak abie n faliqqarai join sekalie.
kalau jogging mestie penat...swimming tak penat..
harap lemak pon boleh hanyutttt.
haha.

SUKAN BERKUDA


ingat nantie bila dah abis kelas swimming..
nak suruh abie ajar menunggang kuda pulak.
kerja abie pon ajar student sukan berkuda,
apalah salahnya nntie ajar plak bini sendirie.


.tuelah gambar saya satu ketika dulu..
sekarang nie tgh usaha nak carik balik badan asal.
memang makan masa..mungkin 3 bulan 6bulan 1 tahun.
yang penting kena sabarrr.

nak kurus bukan macam magic.
cakap nak kurus..terus kurus melidi.
kalau magic kan bagus..
kejap mintak kurus..kejap mintak gemok..pastue mintak kurus balik..
seronoknyaaa.

NAK CANTIK DENGAN COLAGEN


oklah..kita tinggalkan dulu aktiviti-aktiviti luar..
baru-baru nie member opis ada bagi kolagen.
rumpai laut yg sangat popular kat fb....macam2 gred ada.
untungnya saya dapat free jerk...

sebenarnya..macam-macam yang kita boleh buat dengan kolagen nie.
kita boleh rebus jadikkan masker..kita boleh buat rencah dalam masakan.
kita boleh buat ulam macam acar..
makan gitew pon boleh jugak..
baik tuk kecantikan dalaman tau.
kat rumah memang ada satu bekas besar..
kadang-kadang tgk tv sambil buat ratah macam jajan..
sodappp!.

oklah...nak chow da.
sejak-sejak nie memnag rajin nak update blog.
yerlah..bos pergi umrah 2 minggu.
so kijer takde...rehat keluar jalan-jalan beli jajan..beli biskut..shopping bagai.
memang enjoyable sangat.

eh...esok dah jumaat kan.
swimming class...swimming classs.
sambil lompat bintang capai awan :)


9 comments:

  1. bestnye kak lin masuk kelas swimming..kite pon takot air jugak..tapi teringin nak swimming jugak..

    akak join kelas kat mana?? :)

    ReplyDelete
  2. alalala..husband tolong pilih baju yer..kalau husband ila..dia cakap..dia x reti pilih..kalau ila beli pun..dia tengok jerlah..x complaint apa2.. bestnye swimming..dulu pernah jugak belajar..tapi dah lama tinggal..ntah masih boleh berenang ke idok skang nie..hehe

    ReplyDelete
  3. kite pon bercita-cita nak belajar berenang TAPI takuttttt berenang pakai pelampung jelah jwbnya huhuu...

    ReplyDelete
  4. Uiii usaha sungguh ni!
    Bagus, bagus
    Moga impian tercapai :)

    ReplyDelete
  5. bercadang ni...nak belajar tunggang kuda :)

    ReplyDelete
  6. bestnyer lin!!

    same la lin..dah lame klu g cuti berenang stail tikus lemas tu...tak jugak belajar..

    mmg ade niat nak belajar berenang tp takat tinggal niat..hahahah

    ReplyDelete
  7. cantik2 untuk suami bnyk pahala kannn..
    salam perkenalan dear:)

    ReplyDelete
  8. alaaa xgumok mn pon...ok la 2..

    tp bgus la brusaha utk cntik demi hubby...gudluck!!! :D

    ReplyDelete